Tradycyjne potrawy, czyli jakie?

Dodane: 23-05-2014 10:03
Tradycyjne potrawy, czyli jakie? Polska kuchnia nie ma najlepszej opinii. Niektórzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Jednak już sama kwestia "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska...Polska kuchnia nie ma najlepszej opinii. Niektórzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Jednak już sama kwestia "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na bulionie z kostki, z pomidorami w formie gotowego koncentratu i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu naszych kuchniach tak się gotuje. Jednak NIE MOŻNA utożsamiać tego z kuchnią polską.

Nasze tradycyjne dania są dziedzictwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem rozpoznawczym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Boże broń przed tym, żeby się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. pstrąg w soli przepis
pstrąg w soli przepis - też dobry
Na ten temat napisali także na ryba pieczona w soli
Jeśli mowa o pstrąg pieczony przepis to wspomnę też o innych źródłach.
ryba w soli przepis - to całkiem niezłe