O kulinarnych tradycjach

Dodane: 13-03-2016 06:18
O kulinarnych tradycjach Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni? wędzenie

Odpowiednie drewno tajemnicą smaku wędzonek

Coraz więcej osób posiadających ogródki działkowe lub przydomowe decyduje się na samodzielne wędzenie. Nic tak pięknie nie pachnie jak samodzielnie przygotowane wędliny i kiełbasy. Nie zawierają one chemicznych dodatków oraz znacząco różnią się smakiem od tych kupnych. Nic więc dziwnego, że rozwiązanie to znajduje coraz więcej zwolenników. Wystarczy kawałek ogródka w którym zmieścimy prostą do stworzenia konstrukcję wędzarni i dobre chęci. Po jej wykonaniu należy zapoznać się z przepisami na różnego rodzaju wyroby wraz z informacjami o tym, jakie drewno należy do nich dobrać. To właśnie odpowiedni rodzaj drzewa gwarantuje wyjątkowy smak, zapach i kolor wędlin.


Podstawy wędzenia

Samodzielne wędzenie jest w Polsce coraz bardziej popularne. Wszelkiego rodzaju wędzarnie rosną jak grzyby po deszczu na działkach i w przydomowych ogródkach. Każdy kto spróbował domowych wyrobów wie, że jest to gra warta świeczki. Niezapomniany smak i aromat zachęcają do samodzielnego wędzenia, które jest prostsze niż może się nam wydawać. Najważniejsze jest stworzenie odpowiedniej konstrukcji z miejscem na palenisko oraz miejscem do wieszania wędzonek. Następnie powinniśmy dobrać odpowiedni rodzaj drzewa w zależności od tego, czy chcemy wędzić ryby, drób, wieprzowinę lub wołowinę. Drewno powinno suszyć się przez minimum trzy miesiące, zanim zostanie użyte do wędzenia.


Jak samodzielnie zbudować wędzarnię

Jeśli denerwuje Cię niezdrowa żywność dostępna w sklepach, zawierająca wiele substancji chemicznych szkodliwych dla ludzkiego organizmu, czas wziąć sprawy w swoje ręce. Jeśli dysponujesz wolnym kawałkiem ogródka, w prosty sposób możesz samodzielnie zbudować wędzarnię. Wbrew pozorom jest to zajęcie proste i nie wymagające talentów rzemieślniczych, a samodzielnie skonstruowana wędzarnia może służyć przez długie lata. Szerokie możliwości wędzenia mięs, wędlin, kiełbas, ryb, a nawet serów z pewnością będą zachęcać do jej użytkowania. Wędzarnię można samodzielnie zbudować z drewna, cegieł bądź kamieni dekoracyjnych, a nawet ze zwykłej metalowej beczki. Wystarczy zachować odpowiednią konstrukcję z miejscem na palenisko, kominem oraz miejscem do wieszania naszych wyrobów.