Kuchnia francuska - czyli jaka?

i. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów...Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania, łączenia składników, sposobu s

Dodane: 11-06-2014 08:05
Kuchnia francuska - czyli jaka? dorada pieczona przepis
Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów...Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Jednak jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora ilość potraw duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Tylko kilka składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. dorada z piekarnika przepis
Jeśli mowa o przepis na doradę to wspomnę też o innych źródłach.
Znazlazłem także
W temacie dorada przepis warto poczytać również pozostałe informacje.
Na ten temat napisali także na